pondelok 24. februára 2014

Vplyv kondičného tréningu na zápas

Komentár :-)
     Dnes nadišiel čas sa povenovať téme kondičného tréningu, ďalej len /KT/. Najdôležitejšie je, že okrem samotného zápasu, KT ovplyvňuje najskôr naše telo. 
1.Zväčšuje sa naše srdce, ktoré pumpuje viac krvy do cievného systému a znižuje sa postupne trénovaním pulzová frekvencia.
2.Svaly zvyšujú počet mitochondrií, ktoré sú zodpovedné za tvorbu energie.
3.Vplyvom športového tréningu dochádza k zvyšovaniu počtu srdcových kapilár, zvyšuje sa priemer ciev, znamená to lepšie krvné zásobovanie organizmu, čo zvyšuje výkonnosť ľudského organizmu.

    
  
   Bežný mladý netrénovaný človek vo veku 18 rokov ak sa postaví od počítača a nabehne do majstrovského futbalového zápasu už v 10. minúte má obrovské problémy s dychom resp. búšením srdca, ktoré nie je zvyknuté na záťaž. V 20. minúte stráca koncentráciu a nie je schopný podať výkon, ktorý je od neho žiadaný. KT ovplyvňuje viac faktorov, o ktorých nechcem písať, no spomeniem jeden, ktorý ovplyvňuje aj samotný majstrovský zápas, jedná sa o morálno-vôľové schopnosti, ktoré sa KT posilňujú, trénujú. Pod kondičným tréningom sa neskrýva len vytrvalosť, ale patrí sem aj sila, rýchlosť, koordinácia /pohyblivosť, ohybnosť/ 
KT prináša pre športovca veľa výhod:
- rýchlejšie obnovenie síl po ťažkom tréningu, alebo MZ
- lepšia výkonnosť celého tela, menej svalovej bolesti
- schopnosť lepšie trénovať taktické a technické zručnosti
- znižuje sa riziko možného zranenia hráča 
- rýchlejšia regenerácia po zranení 
- väčšia psychická pohoda – hráč si verí, keďže vie, že je kondične pripravený

 
     Samozrejeme KT musí byť pod dohľadom trénera, resp. človeka, ktorý má znalosti a vie čo chce v tréningovom procese dosiahnuť. 
     Verím, že tieto riadky Vám prídu ako úľava, že máte za sebou KT a verím, že každému sa na jeho konci vyplavili endorfíny šťastia a nabehol úsmev na tvári "chválabohu, mám to za sebou" :-)





 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára